Hem                  

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


senast uppdaterad
06-Dec-2015

 

 

Aromaterapi

Lär dig vad aromaterapi är så kan du använda extrakt av helande växter för att förbättra din hälsa och öka ditt välbefinnande.

Du kan på ett enkelt och behagligt sätt ta reda på hur fördelaktigt aromaterapi kan vara, genom att ha i några få droppar eterisk lavendelolja i ditt nästa bad. Med en gång märker du en förändring i kroppen: när du andas in den avslappnande oljan känner du hur energin ökar, och du kan slappna av mer och känner hur stressen lämnar din kropp.

Aromaterapi är konsten att läka med eteriska oljor. Det är blommor och växter som har utvunnits till en olja. Oljorna kan användas till olika områden: tex. vid massage, till badprodukter, andnings-tekniker och skapa en behaglig doft i rummet.

Aromaterapi innebär också att använda rökelser (i lös, pulvriserad form eller som pinnar), torkade blomblad (putpurri), doftljus, levande blommor och inandning av väldoftande ångor.

Välj den rätta doften då det finns ett uppbåd av aromaterapidofter att välja på. Här får du några exempel:

Apelsin har en söt doft och kan användas till massage, bad och hudvård. Effekten av apelsin är lugnande.
Bergamot är kryddig och en doft av citron. Effekten av bergamot är upplyftande och kan användas till bad
Cederträ kan användas till massage, inhalering och hudvård. Den luktar träaktig och känns lindrande
Citronella doftar skarpt av citron och känns upplyftande och förfriskande. Kan användas till ångbad och hudvård.
Eukalyptus kan du använda till omslag, inhalering, bad och krämmer. Doften är skarp kamferaktig och effekten är förfriskande och stärkande.
Jasmin är mycket blommig i sin doft och kan användas till inhalering, bad och omslag. Den är energigivande och upplivande.
Lavendel har en blommig doft och effekten är mjukgörande. Du kan använda lavendel till inhalering, omslag, bad och krämer.
Mandarins effekt är stimulerande och doften är söt och citron. Bäst att använda till om du är stressig, har sömnlöshet eller matsmältningsproblem.
Ros är söt blommig i sin doft. Effekten är upplyftande.

Hur verkar aromaterapi?
Genom näsan:

När vi drar in en behaglig doft i näsan, drar vi in dess välgörande molekyler i kroppen. När eteriska oljor och rökelsepinnar värms upp, förångas oljan så att vi lättare kan andas in dess molekyler.
Genom huden:
Eteriska oljor, som används på husen, tas upp av blodet och har en omedelbar effekt

. Tillbaka